zaproponuj artykuł

Instytucje i organizacje

Geoportale

 
ORSIP - Geoportal Województwa Śląskiego
ORSIP - Moduł Przyroda
BioGeo Silesia
 
Geoportal RDOŚ Katowice
geoportal.gov.pl

Biblioteki cyfrowe

 
Kolekcja "Natura" ŚBC
 

Infografiki

Infografika Kleszcze
Kleszcze

Śledzimy ślepowrony

Zapraszamy do śledzenia losów ślepowronów z nadajnikami GPS/GSM na Facebooku.W tak innowacyjny sposób polscy naukowcy śledzą trasy wędrówki unikatowego gatunku czapli – ślepowrona. Wszystkie wymienione ptaki zaobrączkowano w tym roku. Na początku zwierzęta ruszyły ze swoich polskich lęgowisk do zimowisk położonych w Afryce Środkowej.

Facebook: https://www.facebook.com/slepowrony

"Jest to jedyny projekt tego typu w Europie" – przekonuje dr Mateusz Ledwoń z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN w Krakowie, który tworzy zespół badawczy wspólnie z dr. Jackiem Betleją z Działu Przyrody Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

W 2012 roku naukowcy zaobrączkowali kilka ślepowronów. Dzięki temu mogą porównać dane uzyskane obecnie z tym sprzed kilku lat. Już pierwsze wyniki są dla nich zastanawiające. „Ciekawe jest to, że ptaki w 2015 roku obrały inną trasę wędrówki niż te w roku 2012. Wtedy leciały wyłącznie przez Półwysep Apeniński, w tym roku wędrują bardziej na wschód – przez Bałkany i Grecję” – opowiada dr Ledwoń. Pewne zachowania ptaków są jednak niezmienne – lecą głównie nocą, z maksymalną prędkością 65 km/h, pokonując w jednym odcinku do kilkuset kilometrów. W ciągu dnia odpoczywają i żerują. Dla naukowców pozostaje zagadką czas trwania całej wędrówki na zimowiska. Przypuszczają, że zajmuje to kilka miesięcy.

Ślepowron jest bardzo rzadkim przedstawicielem czapli – jego krajowa populacja liczy obecnie około 900 par. Jedyne stałe miejsca gniazdowania w Polsce znajdują się w dolinie górnej Wisły (okolice Oświęcimia i Skoczowa). Jest to w Europie jedno z najbardziej na północ wysuniętych legowisk tego gatunku. Polskie ślepowrony muszą pokonać ponad 4000 kilometrów, by dotrzeć na zimowiska w Środkowej Afryce.

Jak przekonują badacze, nadajniki GPS/GSM nie są uciążliwe dla ptaków, gdyż ważą 17 g, co stanowi około 3 proc. masy ich ciała. Co ciekawe, są one ładowane za pomocą paneli słonecznych, umieszczonych na ich powierzchni. Co kilka godzin nadajnik wysyła do serwera informację o lokalizacji ptaka, która pojawia się w postaci punktu na mapie na komputerach naukowców.

Badania finansowo wspiera obecnie firma ECOTONE – producent nadajników, Instytut Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN, Muzeum Górnośląskie w Bytomiu oraz sklep internetowy edredon.com.pl. Poszukiwani są kolejni sponsorzy, którzy umożliwią kontynuację projektu w kolejnych latach.

Informację opracowano na podstawie tekstu http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,407131,mariusz-piotr-i-jan-migruja-do-afryki.html

Pin It

O stronie

Serwis o przyrodzie województwa śląskiego opracowywany jest przez Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska we współpracy ze specjalistami z różnych dziedzin przyrodoznawstwa. Wszystkich zainteresowanych, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów, zapraszamy do współredagowania oraz wzbogacania jego zawartości.

dr Jerzy B. Parusel

Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska jest jednostką organizacyjną Samorządu Województwa Śląskiego.

      logo CDPGS small logo slaskie kolorowe rgb

Newsletter

Informacje o bieżących wydarzeniach.

Zapisując się do newslettera zgadzasz się na postanowienia zawarte w naszej Polityce prywatności. Po zapisaniu prześlemy e-mail potwierdzający dopisanie do newslettera. Prosimy o potwierdzenie subskrypcji.

Zbiorcze RSS | Kalendarz RSS

© 2016 Centrum Dziedzictwa Przyrody Górnego Śląska |
Design by SD LTD / FreshSeo
sponsorzy